top of page

Orkide Bakımı Nasıl Olmalıdır?

haticeyilmaz9977

"Orkide yeryüzünde açan ilk çiçektir. Diğer tüm çiçekler orkidenin soyundan gelmektedir."

Bu özel çiçek için orkidenin anavatanı neresidir sorusunun yanıtı sanıldığı gibi Türkiye değil. Farklı coğrafyalarda yetişebiliyor olsa da Türkiye bu ülkeler arasında bulunmuyor. Genellikle Orta Asya ülkelerinde ve Afrika kıtasında da sadece Tanzanya civarında yetişen bir çiçektir. Ayrıca orkidelerin güzel görüntüsünün yanında anlamları da vardır;

Beyaz orkide: Masumiyeti ve zarafeti ifade eder. Çoğunlukla tercih edilen renktir. Bakımına dikkat edildiği sürece uzun süre çiçekleri kalıcı olur.

Fuşya orkide: Saflığı ve sevimliliği ifade eder. Son zamanlarda tercih edilen bir renktir. Bakımına dikkat edildiği sürece uzun süre kalıcıdır.

Sarı orkide: Sıcaklığı ifade eder. Nadir bulunan bir renktir.

Mor orkide: Asaleti ifade eder. Sürekli bulunan bir renk değildir. Dayanıklı ve kalıcıdır.

Mavi orkide: Aşkların en büyüğü anlamını ifade eder. Nadir uygulama yapılan bir renktir. Dayanıklı ve gösterişlidir.

Bilinenin aksine orkide sadece pahalaenopsis olan klasik türden ibaret değildir,

130'dan fazla cinsi mevcuttur. Bunlardan en çok bilinen dendrobium, simbidyum

ve cattelya'dır (soldaki görsel simbidyum).

Peki bu güzel çiçeğin,


BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Orkide, bol suya ihtiyaç duyar ancak sulamalar arasında biraz kurumaya bırakılmalıdır. Genel olarak 4 – 7 günde bir sulamak gerekse de bu kesin bir kural değildir. Asıl önemli olan şeffaf saksısından görünen köklerin takip edilmesidir. Bitki suya ihtiyaç duyduğunda bu kökler grileşecek, suya doygun olduğundaysa daha yeşil olacaktır.

Orkide sulamada genel kabul görmüş bir kural saksı harcı tamamen ıslanana kadar sulamaktır. Bu nedenle dökme sulamada bol suya ihtiyaç vardır. Eğer su kaynağınız orkideler için uygunsa çeşme altına tutarak sulama yapabilirsiniz.

Bitkinin çiçeklenmesi için ışık oldukça önemlidir, perde arkası ışık en uygunudur.

Toprağında, odun ,kömür kırıntıları, perlit, pomza, eğrelti otu ve uygun ağaç kabuklarının atılması mümkündür. Genelde orkide toprağı için Hindistan cevizi kabuğu veya perlit ile birlikte farklı kabuklar bulunmaktadır.

Orkide bitkisi, fazla havasız, kuru ve sıcak ortamlardan hoşnut olmaz. Bu sebepten dolayı orkidenin yer aldığı mekanı, rüzgar bitkiye temas etmeyecek biçimde havalandırmak gerekir.

Orkidenizin bulunduğu oda için ideal sıcaklık 17-22 derecedir.


Orkidenin bulunduğu ortamda nem oranı %40'ın altına inmemeli ve nem oranı %70'i geçmemelidir. Orkideniz soğukta kalırsa çiçek açmayacaktır, geceleri 10 derecenin altında sıcaklığa maruz kalmamalı gündüz ise 26 dereceyi geçmemesinde fayda vardır. Işık görmeyen orkideniz hiç bir zaman çiçek açmayacaktır!

Olgunluğunu tamamlayan ve ilk çiçeğini veren orkide sonrasında her yıl iki veya üç kez çiçeklenebilir. Orkideler türlerine bağlı olmakla beraber sonbahar ya da ilkbaharda çiçeklenmeye başlarlar.

Çiçek açması için orkidelerinize pirinç suyu verebilirsiniz. Hem bitkinizi koruyacak hem besleyecektir. Haftada 1, 1 çay bardağı olacak şekilde verebilirsiniz, hazırlanışı şu şekildedir;

oda sıcaklığındaki bir buçuk bardak suyun içine bir çay bardağı pirinç ilave edilir. Pirinçlerin şişmesi ve özünü salması için bir gece beklenir. Ertesi gün süzülen pirinçlerin ardından elde edilen pirinç suyu bakım için kullanılmaya hazır hale gelir. Kullanılacak bitki sayısına göre miktarı arttırabilir veya azaltabilirsiniz.

Çiçeği günün aynı saatlerinde sulayın. Özellikle sabah saatlerinde sulamak, daha etkili olabilir. Yaprakların hastalıklara yakalanmasını önlemek için, haftada en az 1 kez nemli bezle yapraklarını temizleyin. Mantar oluşumu başladıysa, yaprakların üzerine bir kez tarçın serpiştirip bekletin.


Kesinlikle yapmamanız gereken şey; bitki çiçekliyken toprak değişimi yapmanızdır. Kılcal kökler zarar göreceğinden bitki strese girer ve çiçeklerini döker, tahmini 1-2 yıl küs kalacak ve çiçeklenmeyecektir.

Kuruyan orkide dalı nasıl budanır? Eğer orkide dallarınızda sararma başlamış ve çok sağlıklı görünmüyorsa kurumuş daldaki boğumlardan dipten sayarak üç tane bırakıp üçüncü boğumun üzerinden keserek budamasını gerçekleştirebilirsiniz.

Aşırı sulama orkidenin yapraklarını sarartır. Güneşe direkt maruz kaldığında orkidenin yaprakları sararabilir. Güneşe bağlı yaprak sararmasında güneş gören alan beyazdır ve etrafı yanık kahverengi olur. Aydınlık ama direkt güneş görmeyen bir yere alarak sorunu çözebilirsiniz. Böyle durumlarda sararan dalı dipten 2-3 cm bırakıp kesmelisiniz. Merak etmeyin orkideniz sağlıklı olduğu sürece zamanı geldiğinde yeniden dipten yeni dallar vererek tekrardan çiçeklenecektir.

















25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page